TV Ειδήσεις Όχι στο σχέδιο «Αθηνά» από τους Αιτωλοακαρνάνες της Αθήνας

Όχι στο σχέδιο «Αθηνά» από τους Αιτωλοακαρνάνες της Αθήνας

Ηχηρό «όχι» στο σχέδιο «Αθηνά» είπαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αθήνας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία και την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία το Σάββατο 23 φεβρουαρίου 2013στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ Παναγιώτης Κοντός, ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής και ο Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου.

Οι φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» κατά ένα χρόνο, ώστε να υπάρξει ο απαρραίτητος χρόνος για διαβούλευση. Παράλληλα συμμερίζονται την αγωνία πως αν περάσει το σχέδιο αυτό σε λίγα χρόνια θα μεταφερθούν τμήματα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο ή του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην Πάτρα. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το σχέδιο «Αθηνά» ο πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας Π. Κοντός και τόνισε πως στο μυαλό όλων υπάρχει το προηγούμενο της Οικονομικής Σχολής στο Αγρίνιο που μεταφέρθηκε εν μια νυχτί στην Πάτρα. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας Π. Χολής κάλεσε σε δυναμικές αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» βάζοντάς το σε συσχέτιση με την γενικότερη υποβάθμιση της Αιτωλοακαρνανίας. «Μιλάμε για ένα νομό που δεν έχει δει καμία επένδυση τα τελευταία 30 χρόνια και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν κξαι το βόδι…»

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο αναπλ. υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές και ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΤΕΣΥΔ Ναυπάκτου Βασίλης Τριανταφύλλου. Όλοι ανεξαιρέτως όπως ήταν φυσικό τόνισαν πως τα ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝ.ΣΥ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»
Το σχέδιο ‘Αθηνά’ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο παιδείας καταργεί την αυτονομία των δύο ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του νομού μας, του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας με έδρα το ΑΓΡΙΝΙΟ και το ΑΤΕΙ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και τα συγχωνεύει με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η ΠΑΝ.ΣΥ από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στο σχέδιο του υπουργείου διότι πιστεύει ότι τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει και επιβάλλεται να παραμείνουν αυτόνομα. Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις και απορροφήσεις του σχεδίου δεν έχουν επιστημονικό χαρακτήρα, φαίνεται να κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά ούτε αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται.

Για το νομό μας η κατάργηση της αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σημαίνει την σταδιακή απορρόφηση τους από το πανεπιστήμιο Πατρών και το οριστικό τους κλείσιμο. Καταστροφικό και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και για την τοπική κοινωνία. Αν το Υπουργείο ενδιαφέρετε πραγματικά για την παιδεία, την μόρφωση, την κατάρτιση, πρέπει να νομοθετήσει για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων με περισσότερες σχολές και τμήματα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που να υποστηρίζονται μεταξύ τους και να συνδέονται με την αγορά εργασίας. Ζούμε σε μια εποχή που η κρίση σε όλα τα επίπεδα έχει τσακίσει όλους τους παραγωγικούς τομείς και έχει εξαθλιώσει την κοινωνία. Αν πιστέψουμε τις εξαγγελίες της εξουσίας ότι η ανάπτυξη στο μέλλον θα κριθεί στους τομείς της Ναυτιλίας του τουρισμού και της Αγροτικής Παραγωγής τότε το νομοσχέδιο ‘ΑΘΗΝΑ’ είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένο αφού εκτός των άλλων δεν ενισχύει την αποκέντρωση, κάθε άλλο δημιουργεί τεράστια Πανεπιστημιακά κέντρα με την μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία σήμερα και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να διευκολύνουν ούτε να δώσουν την λύση που το τρίπτυχο ανάπτυξης ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ επαγγέλλεται.

Εξάλλου τι να πρώτοπιστέψουμε ως κοινωνία. Την μεταρρύθμιση του παρελθόντος που σκορπούσε απερίσκεπτα δεξιά και αριστερά πανεπιστημιακά κέντρα και σχολές με πρόφαση την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της αποκέντρωσης ή την σημερινή που κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση! Και τότε και τώρα η κατακρεουργημένη λέξη ΄Μεταρρύθμιση’ προέρχεται από τα ίδια κέντρα εξουσίας από τα ίδια άτομα, τις ίδιες πολιτικές. Πότε έλεγαν την αλήθεια; Και πότε πίστευαν τα νομοθετήματα τους; Η ΠΑΝ.ΣΥ χωρίς διάθεση λαϊκισμού αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εναντιώνεται στο σχέδιο ‘ΑΘΗΝΑ’ και στηρίζει τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Μεσολογγίου – Αγρινίου και Ναυπάκτου και ενώνει τις δυνάμεις της με όλους τους φορείς του νομού για την διατήρηση των αυτόνομων και αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, (Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και το ΤΕΙ Μεσολογγίου).
Ότι με αγώνες η κοινωνία και οι φορείς του νομού κέρδισαν δίκαια τα προηγούμενα χρόνια, πάλι με δίκαιους αγώνες θα αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου ‘Αθηνά’΄.

Το Κ.Σ. της ΠΑΝ.ΣΥ