TV Ειδήσεις Συνεχίζεται η μάχη κατά της εκτροπής – Σκέψεις για αγωγές και κατά της ΔΕΗ για τα αντισταθμιστικά

Συνεχίζεται η μάχη κατά της εκτροπής – Σκέψεις για αγωγές και κατά της ΔΕΗ για τα αντισταθμιστικά

Ρεπορτάζ Δημήτρης Παπαδάκης
Ειδήση έβγαλε η συνένετυξη τύπου που παραχώρησε η συντονιστική επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου. Στη συνένετυξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της επιτροπής μετά της σύσκεψη που είχαν με τους νομικούς τους συμβούλους ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας ερωτώμενος από το AγρίνιοCulture πως θα διεκδικηθούν τα αντισταθμιστικά που οφείλει η ΔΕΗ, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η νομική υπηρεσία της περιφέρειας εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγή κατά της ΔΕΗ, ωστόσο πρόσθεσε είναι κάτι που θα ανακοινωθεί και επίσημα το επόμενο διάστημα. Την «πάσα» στον Απ. Κατσιφάρα έδωσε λίγο πρίν ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Αλιβιζάτος που εξέφρασε την απορία αν είναι η ώρα να ξεκινήσει προσφυγή κατά της ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας.

Ν. Αλεβιζάτος και Π. Μοσχολιός

Ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ στις 11/1/2013 μετά την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα 14 προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ, η συντονιστική επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου συνεδρίασε σήμερα παρουσία του προέδρου της επιτροπής Γ. Βαϊνά, του δημάρχου Αγρινίου Π. Μοσχολιού, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, της αντιδημάρχου Μεσολογγίου κ. Φούντα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζή, του προέδρου του ΤΕΕ κ. Ρόκος, του νομικού και πρώην υπουργού κ. Ροκόφυλου του ο επιστημονικού συνεργάτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας κ. Ζαχαρία, και του καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλιβιζάτου, που ηγείται την νομικής ομάδας που υποιστηρίζει το αίτημα των φορέων κατά της εκτροπής.

Με ανυπομονησία θα περιμένουμε να δούμε να γίνονται πράξη όσα είπε ο Απ. Κατσιφάρας για τα αντισταθμιστικά

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός δήλωσε ότι είναι σημαντικό πως με την προσπάθεια και τη μάχη κατά της εκτροπής έχει αλλάξει συνολικά το πως βλέπει η χώρα τέτοια έργα. Από τη μεριά του ο Απ. Κατσιφάρας τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία ξεδιψά την Αθήνα με τον Μόρνο και τον Εύηνο και δεν έχει πάρει τίποτε ως ανταπόδοση. Ο κ. Αλεβιζάτος δήλωσε ότι “το Συμβούλιο της Επικρατείας δεσμεύεται από τη απόφαση αυτή, αλλά εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα με τη βεβαιότητα ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα περνούσε ποτέ σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα”. Επίσης, εκ των νομικών συμβούλων, ο κ. Χριστοφορίδης σημείωσε πως οι νομικοί σύμβουλοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως ο ολέθριος τρόπος διαχείρισης που επιλέχτηκε για τον Αχελώο είναι μη βιώσιμος. Ο επίσης νομικός σύμβουλος κ. Δοροβίνης είπε ότι το θέμα είναι πολιτικό «αφού στήνονται διαχειριστικές μελέτες με εντολή να μεθοδεύσουν την εκτροπή» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η πολιτική κινητοποίηση όλων των φορέων της περιοχής ώστε να υπάρχει απάντηση στις πιέσεις της Θεσσαλίας.

Ο πρ. υπουργός Χρ. Ροκόφυλλος σε μια δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό… Διετέλεσε ως νομικός ο ίδιος εκ των νομικών συμβούλων της συντονιστικής

Ο παλιός νομικός σύμβουλος της επιτροπής και πρωην υπουργός κ. Ροκόφυλος τόνισε ότι κανένας δεν εξηγεί γιατί αφού η εκτροπή θα είναι μικρότερη σε νερό, οι αγωγοί έμειναν με τη ίδια διάμετρο και αναρωτήθηκε ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν οργανωμένα μπλοκ συμφερόντων που θα παίρνουν το νερό, ακόμα και βίαιο τρόπο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ρόκος τόνισε ότι αυτός ο αγώνας γίνεται κυρίως με επιστημονικά κριτήρια, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο για ένα επιτυχήμενο ανταρτοπόλεμο που διεξάγουν οι φορείς. Ο επιστημονικός συνεργάτης της επιτροπής κ. Ζαχαρίας σημείωσε πως «η λειψυδρία δεν αντιμετωπίζεται με μεταφορά υδάτινων πόρων» και έκανε λόγο για τεράστια αδικία απέναντι στα οικοσυστήματα της Αιτωλοακαρνανίας που απλά δεν είναι, όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν στην Θεσσαλία.

Στο στάδιο των ερωτήσεων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε ερώτημα σχετικά με το αν και το κατά πόσον μπορεί και πρέπει η συντονιστική να αναζητήσεις συμμάχους στο κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών, απάντησε χαρακτηριστικά «απαιτούμε τα ίδια από όλο το πολιτικό σύστημα, θα μιλήσουμε θεσμικά και με την κυβέρνηση και με τα κόμματα» ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά «η χώρα λειτουργεί ακόμη με σκοπιμότητες…»