TV Ειδήσεις Πως θα στραφεί το Μεσολόγγι στη θάλασσα

Πως θα στραφεί το Μεσολόγγι στη θάλασσα

Το Μεσολόγγι για πολλές δεκαετίες, αν και παραθαλάσσια πόλη, είχε γυρίσει την πλάτη του στη θάλασσα. Πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συνεχίσει να πράτει το ίδιο και έτσι το μόνο που μένει είναι να σχεδιάσει το μέλλον του με αναφορά τη θάλασσα και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευσή στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι από το δήμο Μεσολογγίου. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης παρουσίασε το σχέδιο που έχει ο δήμος Μεσολογγίου έτσι ώστε η ανάπτυξη του Μεσολογγίου να έχει επίκεντρο τη θάλασσα. Πρόκειται για δράσεις και στόχους που ήδη προετοιμάζονται σε επίπεδο μελετών – προτάσεων και θα προχωρήσουν κατά κύριο λόγο μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ή ακόμη και με τη σύμπραξη με ιδιώτες.

Επιγραμματικά οι προτάσεις αυτές περιγράφονται στα εξής:
– Ανάπτυξη του αεροδρομίου Μεσολογγίου: αναμένεται παραχώρηση έκτασης από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση του διαδρόμου.
– Ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ: Αναμένεται απόφαση παραχώρησης του χώρου δίπλα από το Ραδιομέγαρο από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί.
– Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων – λαϊκή αγορά και εκθεσιακός χώρος στο χώρο όπου γίνεται η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων: Εκκρεμεί η απόφαση παραχώρησης του χώρου από το ΕΤΑΔ, ωστόσο έχει υποβληθεί η μελέτη και υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Jessica.
– Mόνιμες ελαφρές υποδομές για τη διοργάνωση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Κλείσοβα.
– Επικαιροποιούνται οι μελέτες για την αξιοποίηση της Αγίας Τριάδας ως χώρος ιαματικού τουρισμού. Αναμένεται έως το τέλος του έτους η πιστοποίηση από τον ΕΟΤ, υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
– Λιμάνι Μεσολογγίου : πρόταση στο υπ. Ναυτιλίας για παρεμβάσεις 1εκ. ευρώ στη Λιμενική Ζώνη και το δίαυλο. Αναμένεται η απόφαση έγκρισης για δημοπράτηση του έργου. Σημειώνεται ότι ο δήμος Μεσολογγίου έχει προτείνει στο ΥΠΕΣ το συγκεκριμένο έργο ως έργο προτεραιότητας.
– Υδατοδρόμιο Μεσολογγίου : Ενδιαφέρον από δυο εταιρείες. Αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Λιμενικό Ταμείο.
– Αναθεώρηση ΓΠΣ στη Λιμενική Ζώνη
– Ενυδρείο της Λιμνοθάλασσας : το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας που λειτουργεί σήμερα η Ιχθυόσκαλα να μετατραπεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ σε Ενυδρείο της Λιμνοθάλασσας αφού η Ιχθυόσκαλα μεταφερθεί σε άλλο χώρου που έχει βρεθεί.
– Μαρίνα Μεσολογγίου : Υπάρχει έγκριση χωροθέτησης για 300θέσεις – Πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη λειτουργία της.
– Βελτίωση των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου
– Έκταση 120στρεμμάτων της ΕΤΑΔ δίπλα στη Μαρίνα. Μέρος του να βγεί σε διαγωνισμό για ανέγερση ξενοδοχειακής υποδομής προσανατολισμένη στον Ιαματικό Τουρισμό.
– Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Αιτωλικό – Λούρος
– Εκθετήριο Αυγοτάραχου στην είσοδο του Αιτωλικού, σε χώρο που έχει έλθει στην κυριότητα του δήμου. Υπάρχει έτοιμη μελέτη.
– Χωροθέτηση στην παραλία του Λούρου – Απαιτείται νέα ΚΥΑ σύμφωνα με πρόταση όλων των φορέων της περιοχής.
– Μικρές υποστηρικτικές υποδομές στα νησιά της λιμνοθάλασσας για την εξυπηρέτηση σκαφών. Ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Leader Αλιείας
– Παραλία Τουρλίδας : απαιτείται παραχώρηση του χώρου της ΕΤΑΔ
– Μουσείο Άλατος στις δημοτικές αλυκές σε συνεργασία με τη «Διέξοδο»
– Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ξενοδοχειακή μονάδα ασιατικού τύπου στις δημοτικές αλυκές
– Ναυταθλητικό Κέντρο σε συνεργασία με τον ΝΟΜ