
66 χώρες από όλον τον κόσμο. Μια εξ αυτών κι η χώρα μας που σήμερα βρίσκεται στους ημιτελικούς του διεθνούς διαδικτυακού διαγωνισμού, του γνωστού ιστότοπου Vimeo, για το καλύτερο τρίλεπτο ντοκιμαντέρ.
Και πώς μπορεί να βρεθεί στους 10 φιναλίστ, ρωτάω τους δημιουργούς του βίντεο; Είναι απλό, μου λένε. Με ένα κλικ στο vote, στο τέλος της προβολής του.
Πρόσβαση στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην αγάπη, στην αλληλεγγύη, στο δικαίωμα της ζωής θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Το πραγματικό του όνομα όμως είναι Seatrac και πίσω από αυτό κρύβεται η δική μας περηφάνια και συγκίνηση, που χάριν σε αυτούς τους ανθρώπους είμαστε η πρώτη χώρα που δημιούργησε μια τέτοια συσκευή. Γιατί τελικά οι άνθρωποι της Ελλάδας, όταν πραγματικά το επιθυμούν, δεν καταναλώνουν μόνο ιστορία, αλλά παράγουν κιόλας…
Η ιδέα αυτή ξεκίνησε…
Ιγνάτιος Φωτίου: … το καλοκαίρι του 2008, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με τον κ. Φεσσιάν. Τότε μάς ζήτησε ένα βοήθημα για να μπαίνουν στη θάλασσα αυτόνομα τα άτομα με αναπηρία στα κάτω πόδια. Παρόλο που το κύριο πεδίο της ερευνητικής μας δράσης είναι τα προηγμένα σύνθετα υλικά, η ιδέα μάς άρεσε κι αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε. Χάριν στην υποστήριξη, στη διάθεση των πόρων και στην προσωπική ενασχόληση του καθηγητή μας κ. Βασίλη Κωστόπουλου, ο οποίος είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου τεχνικής μηχανικής κι επίσης στη συγχρηματοδότηση του πανεπιστημίου Πατρών και στην πρώην νομαρχία Αχαΐας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τους βασικούς πόρους του προγράμματος για να ξεκινήσουμε.
Νίκος Λογοθέτης: … πριν από έναν περίπου χρόνο που είδα την προκήρυξη του διαγωνισμού του vimeo, ο οποίος ζητούσε τρία λεπτά ντοκιμαντέρ για καινοτομίες που μελλοντικά θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Το «πάλευα» στο μυαλό μου για αρκετές μέρες, αλλά δεν βρήκα κάτι να με συγκινήσει αρκετά κι έτσι εγκατέλειψα την ιδέα. Λίγες βδομάδες αργότερα ήμουν στο κοντρόλ της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» (ΝΕΤ), όπου εργάζομαι κι είδα τον κύριο Φεσσιάν και τον κύριο Φωτίου να μιλάνε ως καλεσμένοι της εκπομπής για το seatrac. Κι αμέσως είπα: Αυτό είναι!
Το Seatrac είναι…
Γεράσιμος Φεσσιάν: … καταρχήν η λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είναι ένας μηχανισμός που δίνει την δυνατότητα σε Άτομα με Αναπηρία να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα.
Ιγνάτιος Φωτίου: … ο καρπός συνεχούς εργασίας τα τελευταία χρόνια και μια ιδέα με διαρκή εξέλιξη. Μια αφορμή για να προσφέρουμε σε μια κοινότητα που δεν μπορούσα, μέχρι τότε, να κατανοήσω τις ανάγκες της. Για παράδειγμα, όταν κάναμε την αρχική συζήτηση με τον κ. Φεσσιάν δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν υπάρχει κάποια συσκευή που να δίνει λύση στο πρόβλημα που μας περιέγραφε.
Νίκος Λογοθέτης: … ότι «το πόσο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία φαίνεται από το πώς φέρεται στους αδύνατους». Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια υπάρχει ένα «πρόβλημα» με τον Γεράσιμο· έχει τέτοια δύναμη, που μόνο αδύνατο δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις.
Πρόσβαση στη ζωή, λέει ο κ. Φεσσιάν. Η δική σου «πρόσβαση» σε αυτό το θέμα…
Ιγνάτιος Φωτίου: … Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σημαντικές τεχνικές λύσεις όμως δεν γίνεται να αντικαταστήσει αυτό που μπορούμε να δώσουμε εμείς, σαν συνάνθρωποι. Είναι θέμα συνείδησης· να προσέχουμε που παρκάρουμε, πώς φτιάχνουμε τον χώρο μας, να έχουμε στο μυαλό μας δηλαδή τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τότε θεωρώ ότι έχουν πρόσβαση στη ζωή. Ίσως συσκευές όπως το SEATRAC να βοηθήσουν στο να εξοικειωθούμε σαν κοινωνία στη συνύπαρξη με τα άτομα με αναπηρία.
Νίκος Λογοθέτης: … έγινε γιατί ναι μεν όταν ακούμε ότι πρέπει να φτιαχτεί το seatrac για να έχουν όλοι πρόσβαση στη θάλασσα λέμε σαφώς, με τη συνήθη συγκαταβατικότητα που δείχνουμε για τέτοια θέματα. Όταν όμως φτιάξεις στο μυαλό σου την εικόνα να «κουβαλάνε σαν τσουβάλι» έναν ενήλικο για να μπει στη θάλασσα – όπως λέει κι ο Γεράσιμος – τότε μόνο βλέπεις το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλησα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ, για να δώσω αυτήν την εικόνα.
Λίγα λόγια για τους τρεις εκ των πρωταγωνιστών του Seatrac
Νίκος Λογοθέτης: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδαζε λογιστική, αλλά την παράτησε για να σπουδάσει σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Έχει κάνει τρεις μικρού μήκους ταινίες κι ένα ντοκιμαντέρ για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εκτός των τειχών» που προβλήθηκε απο τη ΝΕΤ. Από το 2007 εργάζεται στην καθημερινή εκπομπή της ΝΕΤ, «Μένουμε Ελλάδα».
Ιγνάτιος Φωτίου: Γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι διπλωματούχος και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών και μέλος του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2006.
Γεράσιμος Φεσσιάν: Γεννήθηκε στην Πάτρα κι είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών, του τμήματος Φιλοσοφικής. Η κοινωνική του δράση είναι έντονη, με προμετωπίδα την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας απέναντι στους ανάπηρους πολίτες και την αδιάκοπη προσπάθεια του για πλήρη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Έχει παρακολουθήσει πλήθος ημερίδων και συνεδρίων που αφορούν στον χώρο υγείας και προνοίας, στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κι ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στον κοινωνικό ιστό. Σήμερα εργάζεται στον Δήμο Πατρέων κι ανήκει οργανικά στη διεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη. Επίσης, στις εκλογές του 2010, εκλέχθηκε 3ος στον Νομό Αχαΐας και με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας είναι εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Πάρκου Πατρών, στην επιτροπή επιλογής πολυσύχναστων παραλιών του Λιμενικού Πάτρας, στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου «Προσβάσιμες Παραλίες για Όλους» και τακτικό μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.