TV Ρεπορτάζ Ο Παύλος Φύσσας μέσα από τα λόγια των φίλων του

Ο Παύλος Φύσσας μέσα από τα λόγια των φίλων του

Hip Hop και Low Bap, ενωμένοι για τον Παύλο
«Κάποιοι διψάνε για αντεκδίκηση… Όμως εμείς συνιστάμε ψυχραιμία, γιατί είμαστε πολύ καλύτερα μέσα μας ψυχικά, αγαπάμε! Εμείς θέλουμε και αυτοί που σκοτώσανε κάποιον να πάρουνε φως, να πάρουν αγάπη, να δώσουμε και σε αυτούς ελπίδα. Η ανθρωπιά δεν βασίζεται σε κόμματα, είναι μέσα μας»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες Τρίτη 24/9 στην ΕΣΗΕΑ εκπρόσωποι της hip hop μουσικής σκηνής και φίλοι του Παύλου Φύσσα με αφορμή τη δολοφονία από νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε, σε συγκινητικό κλίμα, μετά από πρόταση του φίλου του Παύλου, Θανάση Περάκη (a.k.a. Tiny Jackal) σαν απαρχή για την μεγάλη επιθυμία του Παύλου να δει την τη μουσική σκηνή της hip hop ενωμένη.

Το ομορφότερο μήνυμα της βραδιάς μετέφερε ο «Εισβολέας» λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο μεγαλύτερος φασίστας είναι ο εγωισμός μας. Εμείς συζητάμε για τον Παύλο και κάποιοι εκεί έξω διψάνε για αντεκδίκηση… Όμως εμείς συνιστάμε ψυχραιμία, γιατί είμαστε πολύ καλύτερα μέσα μας ψυχικά, αγαπάμε! Εμείς θέλουμε και αυτοί που σκοτώσανε κάποιον να πάρουνε φως, να πάρουν αγάπη, να δώσουμε και σε αυτούς ελπίδα. Η ανθρωπιά δεν βασίζεται σε κόμματα, είναι μέσα μας» είπε καταχειροκροτούμενος.

Πρόθεση των παρευρισκόμενων, όπως τόνισαν, είναι να κάνουν το όραμα του Παύλου Φύσσα πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να δει τη μουσική σκηνή της Hip hop ενωμένη.Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μετουσιώσουν αυτή την ιδέα κάνοντας την αρχή από την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.Ο φίλος του Π. Φύσσα, Tiny Jackal μετέφερε το αίτημα της μητέρας του, «να μην ταυτιστεί ο Παύλος με πολιτικά και με τίποτα». «Ήταν ένα παιδί που βοηθούσε με πρωτοβουλίες του, άπορες οικογένειες, άστεγους έκανε έργο. Θυμάμαι ένα άλλο σκηνικό, όταν είχαμε πάει σε μία πορεία. «Να πάρουμε τα μαξιλάρια ή τα νεροπίστολα;» ρωτούσε πριν ξεκινήσουμε. Και όταν σημειώνονταν επεισόδια, ο Παύλος πρότεινε για τους αστυνομικούς: «Να τους ρίξουμε σουσάμια από κανέναν κουλουρά για να πέσουν τα περιστέρια πάνω τους!». Αυτός ήταν ο Παύλος», προσθέτει.

Παρόν στην συνέντευξη τύπου ήταν πολλοί καλλιτέχνες της Ελληνικής hip hop σκηνής ενώ στο πάνελ παραβρεθήκαν ο Μιχάλης Μυτακίδης με την Sadahzinia των Active member, ο Δημήτρης Μετζέλος με τον Πρύτανη από τα Ημισκούμπρια, ο Οδυσσέας των Razastarr, ο Ευθύμης των Terror X crew, ο Νικήτας Κλίντ από τις Ρόδες, ο Εισβολέας, ο Τοτέμ, ο 12ος Πίθηκος, το Θηρίο, ο Μόνιμος Κάτοικος και ο Tiny Jackal.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών του πάνελ:
«Λοιπόν, αλάνια (όπως θα ξεκίναγε κι ο Παύλος), ήρθε η ζωή και μας παρέδωσε ένα απλό, αλλά σπάνιο μάθημα. Κάθε μαχαιριά στο κορμί του αδερφού μας ήταν συγχρόνως μαχαιριά στον εγωισμό μας, στις θύμησες που όλοι αρνηθήκαμε, στην απάθεια μας και στη ματαιοδοξία μας. Πολλοί από εσάς και ειδικά οι νεώτεροι θα αναρωτιέστε γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο ώστε ν´ αναγκαστούν κάποιοι σεβόμενοι τη διαφορετικότητα τους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

Μα δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μόνο κάτι τόσο τραγικό μπορεί να σου θυμίσει την ομορφιά της ζωής και της λευτεριάς. Να σου θυμίσει, επίσης, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς που σκαρώνουμε μουσικές και στίχους και πόσο μάταια είναι κάποια πράγματα. Ίσως, όπως λένε, από τα λάθη μας να μαθαίνουμε. Ωστόσο, από τα ίδια λάθη με τον καιρό αρρωσταίνουμε. Παρ’ όλα αυτά το μοναδικό μας χρέος απέναντι στον κώδικα του hip hop, είναι ο σεβασμός σε αυτή τη δημιουργική διαφορετικότητα.

Έχουμε περάσει από σαράντα κύματα για να μας πετάξει τελικά η ζωή πάνω στην ίδια ξέρα, πάνω στην ίδια στιγμή, δίπλα στον ίδιο πόνο. Από αυτό το σημείο και μετά όλοι εμείς οι αφηγητές αυτής της συσσωρευμένης μνήμης δηλώνουμε ότι θα σεβόμαστε τη διαφορετικότητα της έκφρασης του κώδικα κι ότι θα επιδιώκουμε κάθε μορφής διάλογο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Πιθανόν ποτέ να μη τα καταφέρουμε να γίνουμε μια παρέα, αλλά προς το παρόν μας φτάνει που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε ξένοι. Ο καθένας με τη προσωπικότητα του, τη στάση του και τη δράση του θα αγωνίζεται για όσα ονειρεύεται ν´ ανταμώσει. Τώρα το ξέρουμε – κανείς δεν είναι ξένος. Παύλο, τα κατάφερες. Κανείς δε νοιώθει σήμερα ξένος.

Σήμερα δε φτιάχνουμε μια κρεατομηχανή για να πετάξουμε μέσα ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει απομείνει απ´ το hip hop, αλλά ένα οπλοστάσιο που ο καθένας θα φυλάει ή θα βγάζει απ´ το σεντούκι του ό,τι επιλέγει να μοιραστεί. Κανείς μας δε νοιώθει την ανάγκη να κάνει ταμείο από τώρα. Αυτά τα πρώτα 20 και βάλε χρόνια του hiphop στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν κληρονομιά ή καλύτερα παρέα στις γενιές που ακολουθούν κι έτσι αυτό που στην αρχή κάποιοι είχαμε σαν παιχνίδι να γίνει το βιος μας.

Το βιος μας, αδερφέ…

Λοιπόν hiphopers, lowbapers κι αλητήριοι ήρθε ο καιρός να θυμίσουμε σ´ αυτή τη κουρασμένη κοινωνία “πως γίνεται” και που βρίσκονται κρυμμένα τα όμορφα. Ίσως, μέχρι τώρα κάποιοι να μας θεωρούσαν το λάθος παράδειγμα ή την φωτεινή εξαίρεση. Εξίσου τραγικά είναι και τα δύο… Ας κάνουμε τ´ ονειρο του αδερφού μας πραγματικότητα κι ας τη ζήσουμε εμείς για να τη διηγούνται μετά αυτοί που θα έχουν μάθει να ζουν και να τιμούν το θάνατο. Ας γλεντήσουμε κάθε μας στιγμή.

Τα κατάφερες, παλιόφιλε, όσοι διάλεξες βρίσκονται εδώ, σε τιμούν και σε ευχαριστούν.

Τα Hip hop & Low bap αδέρφια σου».