TV Δημοτικά Συμβούλια Ο ισολογισμός της «μαγικής» ή της «υπερήφανης» εικόνας ;

Ο ισολογισμός της «μαγικής» ή της «υπερήφανης» εικόνας ;

Παπαναστασίου : «Τα σκούπιζαν όλα και τα έβαζαν κάτω από το χαλί»
Μοσχολιός : «Περήφανος για το δήμο που παρέδωσα»

Θα πολλαπλασιαστεί το πόσο που θα πληρώνει ο δήμος για την αποπληρωμή των δανείων
Ψηφίστηκε ο ισολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2013 στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεχίστηκε μετά την αναβολή της προηγούμενης Δευτέρας.

Ο ισολογισμός ψηφίστηκε από την παράταξη Παπαναστασίου (πλην του Σπ. Αδάμη) και την παράταξη Μοσχολιού, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπόκακτο Αγρίνιο. Η παράταξη Τραπεζιώτη δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τον ισολογισμό εκφράζοντας έντονη αντίρρηση με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από το προεδρείο το τι προβλέπει ο νόμος για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τέθηκε ο προβληματισμός για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η παράταξη Παπαναστασίου δεν ψήφιζε τον ισολογισμό. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Κ. Ρόκος ανέφερε ανάλογη περίπτωση στο δήμο Φαρσάλων, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε την απόρριψη του ισολογισμού αναφέροντας ότι μόνο ενστάσεις μπορούν να υπάρξουν, ενώ η απόρριψη σημαίνει και διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου βάζοντας τη λειτουργία του δήμου σε περιπέτεια.

Επί της ουσίας η δημοτική αρχή θέλησε να καταγράψει τις ενστάσεις στο ισολογισμό και γενικότερα σε ό,τι παραλαμβάνει. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η δημοτική αρχή θέλει να δείξει με τις ενστάσεις της ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρουσίασε μια «μαγική εικόνα» για τα οικονομικά του δήμου, ενώ ο δήμος έχει συσσωρευμένα χρέη και δάνεια. Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ μίλησε ακόμη για αύξηση ανεξόφλητων υποχρεώσεων των δημοτών, τα μεγάλα κόστη σε ενοίκια και το δάνειο για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος «που θα μπορούσε να αποφευχθεί». Ακόμη παρουσίασε στοιχεία για τα ανεξόφλητα τιμολόγια προηγούμενων ετών λέγοντας ότι «δεν θα είχαμε απλήρωτους προμηθευτές, αν όντως είχαμε τόσο καλά οικονομικά». Το σημαντικότερο όλων ήταν η αναφορά στο δανεισμό του δήμου που ανέφερε ότι από το 2015 που λήγει η περίοδος χάριτος και ο δήμος θα καλείται κάθε χρόνονα πληρώνει περίπου 1,5 εκατομ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. Και κατέληξε επικρίνοντας την πολιτική Μοσχολιού για «μετάθεση των προβλημάτων και των δανείων στο μέλλον».«Τα σκούπιζαν όλα και τα έβαζαν κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός δήλωσε υπερήφανος για τον δήμο που παρέδωσε. Επιτέθηκε στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι η διαδικασία της διπλής συνεδρίασης είχε σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Δεν σας πρέπει κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα τέθηκαν από την δημοτική αρχή, ενώ δεν αμφισβήτησε τα νούμερα που ακούστηκαν από την πλευρά του Γ.Παπαναστασίου και περιορίστηκε να τονίσει ότι τα οικονομικά επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πληρώνει τη ΔΕΗ άρα και τα ανταποδοτικά στο δήμο και στο γεγονός ότι υπήρχαν μεγάλα χρέη και δάνεια από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

Από τη μεριά των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν ειπώθηκαν πολλά υπό το πρίσμα ότι η θέση του καταγράφηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας. Ωστόσο ο Τ. Παπανικολάου ανάφερε ότι δεν πρέπει μην εκβιάζεται το σώμα αναφορικά με την ψήφιση του ισολογισμού, ενώ ο Στ. Μερμίγκης τόνισε ότι ανέφερε ότι η «πρωτεύουσα-πόλη» για την οποία γίνοταν λόγος τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα ψέμα και αναρωτήθηκε με νόημα αν ο δήμος δεν εισπράττει επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει ή αν, όπως υποψιάζεται, δεν πλήρωναν τέλη οι ημέτεροι…

ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης