TV Ειδήσεις Εκστρατεία ενημέρωσης των σχολείων της περιοχής για το σχολικό εκφοβισμό από την αστυνομία

Εκστρατεία ενημέρωσης των σχολείων της περιοχής για το σχολικό εκφοβισμό από την αστυνομία

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σχολική-διαδικτυακή βία στην Ελλάδα – Πρωτοπόρο πρόγραμμα πρόληψης αποκλειστικά στα σχολεία της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος

Αυξητικές τάσεις καταγράφουν σε ολόκληρη τη χώρα, και στην περιοχή μας, τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομικές Αρχές σύμφωνα με έρευνες, όσον αφορά την αύξηση του σχολικού εκφοβισμού και του εκφοβισμού μέσα από το διαδίκτυο. Περίπου ένα ποσοστό 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τη νέα μορφή εκφοβισμού που αναπτύσσεται μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά κυρίως μέσω του διαδικτύου, το cyber bullying, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μετά από την Ρουμανία.

Με αυτά τα δεδομένα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκινά ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας. Αναλυτικότερη ενημέρωση για το πρόγραμμα αυτό παρείχαν σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας ο υπέθυνος τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χ. Σφέτσος και η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ Θ. Χασάπη. Πρόκειται για ακόμα προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά την οποία καταρτισμένοι αξιωματικοί, όπως επίσης και οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια, θα μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα όπου θα έρθουν σε επαφή με τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.Ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια, η οδήγηση, ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, τα ναρκωτικά και κυρίως ο σχολικός εκφοβισμός ή ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (bulling – cyber bulling).Όπως επεσήμανε ο κ. Σφέτσος επιστήμονες ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναπτύξουν και ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα στις διαλέξεις που γίνονται στα σχολεία, προκειμένου να γνωρίζουν πλέον οι μαθητές τον κίνδυνο που διατρέχουν και έτσι να δείχνουν περισσότερο προσεκτικοί.

«Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις. Δεν είναι καινούργιο, αλλά η συχνότητα και η ένταση με την οποία εκδηλώνεται και οι μορφές που λαμβάνει το διαφοροποιούν σε σχέση με το παρελθόν. Συνολικά με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από έρευνες, περίπου ένα 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό είμαστε ως χώρα δεύτερη μετά τη Ρουμανία» εξήγησε η Θεοδώρα Χασάπη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Επίσης η κα Χασάπη αναφέρθηκε στα όσα θα παρουσιαστούν στα παιδιά και στην προσπάθεια να εξωτερικεύσουν οι μαθητές εμπειρίες που είχαν ώστε να αντιμετωπιστούν και να βοηθηθούν με κάθε δυνατό τρόπο, προσθέτοντας πως αφορά κυρίως πράξεις βίας μεταξύ μαθητών ώστε να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Οι μορφές του ποικίλουν, όπως ο σωματικός, εκφοβισμός, ο λεκτικός, ο ψυχολογικός, ο σεξουαλικός, ο κοινωνικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Το τελευταίο αποτελεί την πιο πρόσφατη μορφή, ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπου ο θύτης μπορεί να παραμένει άγνωστος, λόγω του διαδικτύου.

«Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά τα ζητήματα της τροχαίας και της οδικής ασφάλειας, κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, μεταβαίνοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά. Με τις παρούσες διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για το πώς λειτουργούμε ως συνεπιβάτες, επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, οδηγοί ποδηλάτων και πεζοί, αλλά και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σχολικό λεωφορείο αφού και τότε παρατηρούνται πολλά ατυχήματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο υπεύθυνος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Σφέτσος.

Παράλληλα, ο κ. Σφέτσος αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα, τη μάστιγα των ναρκωτικών: «Έμπειροι αξιωματικοί μας θα μιλήσουν στα παιδιά, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, για τον τρόπο που οι επίδοξοι διακινητές επιχειρούν να τους προσεγγίσουν και θα τους παρουσιάσουν οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η χρήση ναρκωτικών επιβαρύνει την υγεία και επηρεάζει τη εξωτερική εμφάνιση των χρηστών». Επιπλέον, τόνισε πως θα υπάρξει παρουσίαση και για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό και κυρίως ενημέρωση για το επάγγελμα του αστυνομικού, τον τρόπο εισαγωγής τους στις Σχολές της Αστυνομίας, τη διάρκεια της φοίτησης τους, το αντικείμενο σπουδών και την επαγγελματική αποκατάσταση.