TV Ειδήσεις Αναβολή στον ισολογισμό του δήμου Αγρινίου με άρωμα «καμένης γης»

Αναβολή στον ισολογισμό του δήμου Αγρινίου με άρωμα «καμένης γης»

Αναβολή για την ερχόμενη Παρασκευή πήρε η συζήτηση για την έγκριση ισολογισμού–απολογισμού του δήμου Αγρινίου για το 2013 κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Αυτό έγινε μετά από πρόταση του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου να επιστραφεί ο ισολογισμός και να αναμορφωθεί με βάση τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών. Και γιατί σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολλές οι ασάφειες του ισολογισμού ενώ υπογράμμισε με έμφαση πως οι ορκωτοί λογιστές, επειδή δεν παρουσιάστηκαν τα ανάλογα στοιχεία δεν μπορούσαν αν κάνουν εκτίμηση των οφειλών του δήμου για τις τελεσίδικες αποφάσεις σε βάρος του από ιδιώτες.

δημοτικό συμβούλιοΗ συζήτηση ξεκίνησε με διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να μετελήσουν τα στοιχεία του ισολογισμού. Ωστόσο και ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου δεν έκρυψε τη δυσφορία που η αναγκάστηκε όπως είναι να ξεκινήσε το δημοτικό συμβούλιο με μια τέτοια ειδική συνεδρίαση, που έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως ο νόμος δεν τις επέτρεπε λόγω του μεταβατικού σταδίου μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξαν αρκετές παρατηρήσεις και ερωτήσεις προς τους ορκωτούς λογιστές. Μεταξύ αυτών η αναφορά του Στ. Μερμίγκη για αύξηση των δαπανών για το 2013 για δημόσιες σχέσεις κατά σχεδόν 14.000 ευρώ και η αναφορά του Γ. Παπαναστασίου για μαγική εικόνα στα οικονομικά στοιχεία του δήμου, επειδή, όπως είπε, υπάρχουν χρέη και απαιτήσεις τρίτων πολλών εκατομμυρίων, καθώς επίσης ότι φέτος σε αντίθεση με τα προηγούμενη χρόνια η υπηρεσία του δήμου απάντησε σε σχετικό αίτημα του ΥΠΟΙΚ. Από την πλευρά Τραπεζιώτη υπήρξε πλειάδα ερωτήσεων για τον ισολογισμό και αναφορές σχετικά με τη λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος, αλλά και για τιμολόγια που «πιθανόν να είναι εικονικά». Και κατέληξε συμπεραίνοντας και από τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών ότιο παρουσιάζεται μια πλαστή εικόνα για τα οικονομικά του δήμου και πως ο δήμος είναι ελλειμματικός κατά 3,7 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Τ. Παπανικολάου τόνισε ότι ο ισολογισμός φανερώνει την αντιλαϊκή πολιτική του «Καλλικράτη» διαπιστώνοντας σε αυτόν αύξηση των εσόδων από φόρους και μείωση των δαπανών προς τους εργαζομένους του δήμου. Ο Στ. Μερμίγκης μίλησε επίσης για την ταξική πολιτική που αποτυπώνεται στον ισολογιμσό.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός μίλησε για εύρωστο οικονομικά δήμο παρά την οικονομική συγκυρία, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τα διαθέσιμα του δήμου και των νομικών του προσώπων. Κατηγόρησε μάλιστα την δημοτική αρχή πως επιχειρεί να περάσει μια εικόνα «καμένης γης». Ενώ σχετικά με τις αγωγές ιδιωτών προς το δήμο τόνισε ότι υπάρχουν πάμπολλες παράλογες απαιτήσεις, ενώ πολλές από αυτές «κληροδοτήθηκαν» από τους καποδιστριακούς δήμους.

Πάντως ο Γ. Παπαναστασίου θέλοντας να δείξει τι παραλαμβάνει, παρουσιάσε έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που καταγράφει ότι ο δήμος πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 400 χιλιάδες ευρώ σε αγωγές τρίτων, λέγοντας ότι η ίδια η υπηρεσία σημειώνει ότι την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη ξεπερνά τις 700 χιλιάδες ευρώ σε απαιτήσεις τρίτων, αλλά ο δήμος δύνανται να εξοφλεί κάθε χρόνο μόνο μέχρι 400.000 ευρώ… Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι κατά δήλωση του ορκωτού λογιστή δεν μπορεί να αναμορφωθεί ο ισολογισμός καθώς το σύστημα και τα βιβλία επί των στοιχείων του 2013 έχουν κλείσει.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης