TV Ειδήσεις Αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό έξω από το Αγρίνιο

Αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό έξω από το Αγρίνιο

αγρότες (1)Aγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων έξω από το Αγρίνιο μεταξύ των κόμβων της Ερμίτσας και της Συκιάς και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο με τα τρακτέρ τους για 15 περίπου λεπτά. Tο βράδυ σε συνέλευση των αγροτών – μελών της ΟΑΣ θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με τον πρόεδρο της ΟΑΣ Σπ. Κοτοπούλη να ζητά μαζικότερη συμμετοχή από αγρότες της περιοχής. Υπεθυμίζεται πως η ΟΑΣ έχει διαφοροποιηθεί απο την Συντονιστική Επιτροή αγώνα των αγροτών που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της «Ένωσης Αγρινίου», που ξεκινά αύριο τις κινητοποίησεις με μπλόκο στο Κεφαλόβρυσο.

αγρότες (2)Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Σπ. Κοτοπούλης σε δηλώσεις του ανέφερε πως «αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, μελισσοκόμοι και όσοι πλήττονται από αυτή την αντιαγροτική πολιτική βγαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουμε το έκτρωμα του ασφαλιστικού που είναι σε διαβούλευση, να μην κατατεθεί στη βουλή. Ζητάμε αφορολόγητο τα 30.000 ευρώ μεικτά που είναι η προστασία για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες, αλλά και μεγάλη φορολογία για τα μεγάλα εισοδήματα. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να έχουμε φθηνό πετρέλαιο, ρεύμα, φθηνά μέσα και εφόδια. Ζητάμε δηλαδή την επιβίωσή μας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας, να μπορούμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο να μπούμε και πάλι στα χωράφια μας. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω. Τα αιτήματά μας, είναι αιτήματα επιβίωσης και θα τα παλέψουμε μέχρι την τελική νίκη». Απάντησε δε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για φοροδιαφυγή στον κλάδο των αγροτών λέγοντας πως «Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποιοι φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι ανάμεσά μας, δεν κλέβουν οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Κλέβουν οι μεγαλοκαρχαρίες και η κυβέρνηση μπορεί να τους πιάσει, να τους φορολογήσει και με 45%! Όμως φορολογεί εμάς τους μικρούς…»

αγρότες (2)ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
• Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
• Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
• Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.